Recept: Bakonyi halgombócleves

738144_446561Hozzávalók (4 személyre)

  • 50 dkg halcsont (pontyfarok vagy -fej)
  • 1 evők. só
  • 1 vöröshagyma
  • 40 dkg csiperkegomba
  • 2 paradicsom, 1 zöldpaprika és 1 hegyes, erős paprika
  • 4 evők. olaj
  • 1 evők. pirospaprika
  • 2 dl tejföl
  • 1,5 evők. finomliszt

A halgombóchoz:

  • 30 dkg pontyfilé
  • 2 evők. étkezési keményítő
  • 1 mk. só és fél mk. őrölt fekete bors
  • 1 csok. petrezselyem
  • 1 tojásfehérje

A galuskához:

  • 1 tojás
  • csipet só
  • 4 evők. finomliszt

Elkészítés

A halcsontot felengedjük bő vízzel és háromnegyed óráig takarékon főzzük, közben sóval ízesítjük. A hagymát, a gombát, a paradicsomot és a paprikákat felszeleteljük. Először a hagymát üvegesre pároljuk, majd hozzá adagoljuk a gombát, paprikát, paradicsomot, kis szünetekkel és ebben a sorrendben. A tejfölt összedolgozzuk a liszttel és egy kis vízzel, majd a gombához adjuk, pirospaprikával ízesítjük. Átszűrjük a hallevet és hozzáöntjük a gombás szószhoz, így főzzük néhány percig.

Gombócok elkészítése

A pontyfilét megmossuk, lehúzzuk a bőrét, kiszálkázzuk és ledaráljuk. Hozzáadjuk a keményítőt, sót, borsot, felszeletelt petrezselymet és a felvert tojásfehérjét, majd ezeket alaposan átforgatjuk. Néhány centis golyókat képezünk és pár percig a hallevesben megfőzzük.

A galuska elkészítése

Jól összekeverjük a tojást a liszttel, sóval és egy kis vízzel. Az így megkapott tésztát a levesbe kanalazzuk és 2 percig főzzük.

A bejegyzés kategóriája: Egyéb
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük