Sikert hozó magok – Kender

Olcsó, tiszta és könnyen elkészíthető. A kendermag kiváló csali a nyári bodorkázáshoz, és remek etetőanyag domolykóra, márnára, compóra, dévérre és pontyra is. Mielőtt főzni kezdenéd a kendermagot, tegyél a vízbe egy kevés szódabikarbónát vagy sütőport – a magok feketére fognak színeződni, és a fehér csírák jobban fognak látszani. A horgászversenyeken induló horgászok hozták divatba a kendermagot. Az etetőanyag egyik legfontosabb alkotórészeként használták, és titkukat sokáig megőrizték. A kendermag a nyolcvanas évek közepére általánosan elterjedt. Angliában annyira sikeresnek tartották, hogy sok horgászklub be is tiltotta a használatát. Volt, aki azt állította, hogy a kendermag hatására a bodorkák ész nélkül falni kezdenek, mások, hogy a kender gyökeret ereszt és kihajt a víz alatt is! Szerencsére a józan ész kerekedett felül, és ma már mindenütt szabad kendermagot használni. Érdemes nagyobb mennyiségű nyers kendermagot vásárolni. A jól tárolt mag soha nem romlik meg. Tartsd hát szorosan záródó zsákban, sötét és száraz helyen, egerektől, és penészgombáktól védve.

A kendermag előkészítése

Sok horgászboltban kapható megfelelően előkészített kendermag, de sokkal olcsóbb, ha nyersen veszed és magad készíted el. A dolog egyszerű, öntsd a magot egy lá, bosba, és tölts rá négyszer annyi vizet. Forrald fel, majd kis lángon főzd tovább. Egy fél óra múlva a mag kezd felrepedezni, és egyre több szemen megjelennek a fehér csírák. Vedd le a lábost a tűzről, és öntsd le róla az olajszerű levet egy edénybe, legközelebb majd felhasználhatod az etetőanyag begyúrásához. A szűrőben maradt magot egy percig hűtsd folyó víz alatt, hogy már ne puhuljanak tovább. Ha túlfőzöd, túlságosan felrepedezhet és túl puha lesz. Az így előkészített kendermagot szorosan záródó edényben egy hétig tárolhatod a hűtőszekrényben. A főtt kendermagot be is fagyaszthatod, érdemes hát egyszerre több adagot előkészíteni a későbbi alkalmakra is. A horgászás után megmaradt magot is tedd a mélyhűtőbe légmentesen becsomagolva. Nem kell attól félned, hogy az így tárolt kendermag elveszíti természetes illatát.

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük